Salvarea vine de la biblioteca


Proiectul Primul Ajutor – Trusa ta de cunoştinţe este un proiect conceput si castigat de  Biroul de  Coordonare metodica si Formare profesionala din cadrul Bibliotecii Judeţene Gh. Asachi din Iaşi şi se derulează printr-o finanţare acordată de IREX România, în cadrul Concursului de Participare Comunitară, prin Programul BIBLIONET al Fundației Bill & Melinda Gates.

În județul Iași, ca de altfel în întreaga țară, populația nu a beneficiat, cel puțin în ultimii 20 de ani de instruire privind acordarea primului ajutor premedical în caz de accidente și dezastre (incendii, inundații, cutremure), fapt care reflectă gradul redus de civilizație și afectează șansa la viață a victimelor unor astfel de evenimente. În plus, nivelul scăzut de dezvoltare economică, accentuat de actuala criză, precum și lipsa formatorilor în domeniu, face imposibilă acordarea din surse guvernamentale a unor fonduri pentru organizarea de cursuri gratuite de prim ajutor în beneficiul populației.

Scopul general al proiectului este să îmbunătățească speranţa de viaţă a populaţiei din orașul și judeţul Iaşi prin creşterea nivelului de instruire în privinţa acordării primului ajutor. Activităţile din proiect vizează transmiterea cunoştinţelor de prim ajutor către populaţia judeţului Iaşi, prin înfiinţarea de centre zonale de formare şi instruire în domeniu în cadrul bibliotecilor publice şi formarea formatorilor pentru transmiterea cunoştinţelor de acordare a primului ajutor.

Joi 6 octombrie 2011, bibliotecarii din comunele Belcesti, Ceplenita, Cotnari, Deleni, Erbiceni, Scobinti, Todiresti si Vanatori s-au intalnit la Biblioteca Oraseneasca Harlau pentru a dobandi cunostinte si tehnici de  acordare a primului ajutor in situatii neprevazute (accidente, traumatisme,sufocare, stop cardio-respirator).

Pentru o mai buna aprofundare a cunostintelor, bibliotecarii au fost atat victime cat si salvatori alaturi de voluntarii Alistar Geanina, Rionesei Izabela- Constantina, eleve la Colegiul ” Stefan cel Mare Harlau” si d-na Ungureanu Petronela-asistenta la SAJ Iasi, sucursala SAZ Harlau.

Manechinul Anne a fost numai victima si a fost cel mai castigat,” viata” fiindu-i salvata de nenumarate ori intr-o singura zi.

Trainer ne-a fost d-nul Mihail Grinea, metodist in cadrul  Biroului de Coordonare metodica si Formare profesionala al Bibliotecii Judetene ” Gh. Asachi” din Iasi.

Galeria foto.

Tu stii sa acorzi primul ajutor?

Cum sa te resuscitezi singur in caz de infarct.

Prin înființarea acestui nou serviciu de informare și instruire în acordarea primului ajutor, misiunea bibliotecii s-a extins,biblioteca  devenind astfel un centru responsabil pentru calitatea vietii.

Anunțuri
Published in: on 10 Octombrie 2011 at 16:45  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibliotecaharlau.wordpress.com/2011/10/10/salvarea-vine-de-la-biblioteca/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. O initiativa foarte buna! Sper sa se ” molipseasca” si alte institutii din oras. Activitatea a adus in atentia publicului cateva masuri care pot salva vieti. Fotografiile sunt revelatoare. Felicitari pentru initiativa si modul de organizare a actiunii!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: