525 de ani de la zidirea Cetatii si Curtii Domnesti din Harlau


Filmare  din campania RESTAURARE – http://www2.tvr.ro/restaurare/ un program realizat de Televiziunea Romana in parteneriat cu Ministerul Culturii ,Cultelor si Patrimoniului National al Monumentelor istorice si Fundatia Art Production in vederea restaurarii unor monumente istorice printre care si Curtea Domneasca de la Harlau.vezi si  https://bibliotecaharlau.wordpress.com/harlaul-in-imagini/

In Biblioteca Oraseneasca Harlau, istoria Curtii Domnesti din Harlau, este ilustrata in nenumarate lucrari stiintifice insa si literare.

Prima atestare a existentei unei curti domnesti la Harlau, o reprezinta o scrisoare a domnului Moldovei, Petru I Musat catre mama acestuia Margareta. Scrisoare este datata 1 mai 1384, si se spune ca a fost data de la Curtea din Harlau ( Bahlovia). Scrisoarea este prima atestare documantara a orasului Harlau.

Acesta scrisoare se gaseste in lucrarea “Documenta romaniae Historica” Editura Academiei RSR, pag. 1-4.

Marturii despre zidirea  si inaugurarea noii curti domnesti si cetatii Harlau, o avem din anul 1487, in Letopisetul tarii Moldovei a cronicarului Grigore Ureche.

In capitolul 74, Grigore Ureche scrie: ” Va leato 6995 (1487), intr-acestu an, au discalicatu Stefan Voda targul Harlaului, de au ziditu si biserica cea domneasca de piiatra si curtile domnesti cu ziduri cu tot, carile stau si astazi…”

In 1517 Moldova a fost lovita de un puternic cutremur de pamant care a produs avarii si cetatii si curtii domnesti din Harlau.

Acest eveniment este evocat de arhitect Stelea Cheptea in lucrarea UN ORAS MEDIAVAL HARLAU, ed. Centrul de cultura si civilizatie europeana, 2000, p.129, lucrare detinuta in unicat (xeroxata) in biblioteca.

In 1552 odata cu zidirea bisericii Sf. Dumitru din Harlau, fiul lui Stefan cel Mare, Petru Rares, reface si curtea domneasca din Harlau, careia ii adauga cladiri, o baie.

Referinte despre aceasta renovare o gasim in lucrarea lui Grigore Ureche, amintita mai sus.

Curtea domneasca a fost pentru scurt si capitala a Moldovei, pe timpul domniei lui Radu Mihnea.

În anul 1626, Radu Mihnea moare datorită podagrei. El mutase curtea domnească la Hârlău.

Despre acest fapt istoric gasim referinte  in cronica istorica a lui MIRON COSTIN (1633-1691) – Letopisetul Tarii Moldovei de la Aron-Voda incoace –

In afara lucrarilor sus amintite, in Biblioteca Oraseneasca Harlau, referinte despre Cetatea si Curtea Domneasca  din Harlau, gasim referinte si in monografiile:

Vasile Lisman – Monografie Iasi 1972

Alexandru-Dan Todiras, Orasul Harlau, “ Ghid turistic” Editura A.D. Todiras 1994

Stela Cheptea, “ Un oras Medieval Harlau” Iasi,  Centrul de istorie si civilizatie Europeana 2000.

vezi si https://bibliotecaharlau.wordpress.com/harlaul-in-documente/

Persoanele interesate pot accesa gratuit la Centru Biblionet, pagini web privitoare la Curtea domneasca din Harlau.

Momentul va fi marcat la Biblioteca Oraseneasca Harlau, printr-o expozitie de carte si o expozitie de pictura(vom reveni cu amanunte).

Anunțuri
Published in: on 30 Septembrie 2011 at 22:49  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibliotecaharlau.wordpress.com/2011/09/30/525-de-ani-de-la-zidirea-cetatii-si-curtii-domnesti-din-harlau/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: