Hans Christian Andersen


136 ani de la moarte (n. 2 aprilie 1805, Odense, Danemarca – d. 4 august 1875, Copenhaga)

Este unul dintre cei mai cunoscuţi autori de basme din lume, a scris peste 150 de povesti traduse în peste o sută de limbi.

Cand avea 11 ani, a murit tatăl său si a trebuit să se întreţină singur. A lucrat un timp ca ucenic la un croitor si la o fabrică de tutun si la 14 ani s-a mutat la Copenhaga, unde a fost actor, a cântat si a dansat. A fost ajutat sa ajungă la Teatrul Regal, apoi a scris versuri si piese de teatru. În 1822 a fost sprijinit de unul dintre directorii acestui teatru si a primit o subvenţie pentru a studia la Şcoala secundară din Slagelse, a publicat in acelasi an prima poveste, „Fantoma de la mormântul lui Palnatoke”. A studiat la Slagelse şi la şcoala din Elsinor până in 1827.

In 1847 a vizitat Anglia şi l-a întâlnit pentru prima dată pe Charles Dickens, care era atunci cel mai mare scriitor englez în viaţă. A revenit peste 10 ani in Anglia, pentru a-l vizita pe Dickens.

Andersen a căzut din pat și a fost grav rănit. Nu și-a revenit în totalitate niciodată, dar a trăit până în august 1875, când a murit în dureri groaznice în casa unor prieteni apropiați, Moritz Melchior (un bancher) și soția lui, lângă Copenhaga. Cu puțin timp înainte de moartea sa el a consultat un compozitor cu privire la muzica pentru funeraliile sale, spunând: „Cei mai mulți oameni care vor urma după mine vor fi copii, așa că faceți în așa fel încît ritmul să țină timpul cu pași mici”. Corpul său a fost îngropat la Assistents Kirkegard în zona Norrebro, Copenhaga. La data morții sale, el era un artist recunoscut și prețuit pe plan internațional. El a primit un stipendiu de la Guvernul danez cu titlul de „comoară națională”. Înainte de moartea sa se făceau deja demersuri pentru înălțarea unei statui maiestuoase în onoarea sa, care a și fost terminată și se află într-un loc central din Copenhaga. Criticul Georg Brandes l-a întrebat pe Andersen dacă intenționa să-și scrie biografia. El a răspuns că este deja scrisă în „Rățușca cea urâtă”.

Printre cele mai faimoase povești ale sale sunt:

Anunțuri
Published in: on 4 August 2011 at 14:06  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibliotecaharlau.wordpress.com/2011/08/04/hans-christian-andersen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. A fost scriitorul copilariei mele, i-am adorat povestile si continui sa le ador, pt ca nu sunt povesti numai pt copii, sunt povesti de o frumusete poetica inegalabila si cu invataminte si lectii de viata care valoreaza la orice varsta!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: