Hans Christian Andersen


136 ani de la moarte (n. 2 aprilie 1805, Odense, Danemarca – d. 4 august 1875, Copenhaga)

Este unul dintre cei mai cunoscuţi autori de basme din lume, a scris peste 150 de povesti traduse în peste o sută de limbi.

Cand avea 11 ani, a murit tatăl său si a trebuit să se întreţină singur. A lucrat un timp ca ucenic la un croitor si la o fabrică de tutun si la 14 ani s-a mutat la Copenhaga, unde a fost actor, a cântat si a dansat. A fost ajutat sa ajungă la Teatrul Regal, apoi a scris versuri si piese de teatru. În 1822 a fost sprijinit de unul dintre directorii acestui teatru si a primit o subvenţie pentru a studia la Şcoala secundară din Slagelse, a publicat in acelasi an prima poveste, „Fantoma de la mormântul lui Palnatoke”. A studiat la Slagelse şi la şcoala din Elsinor până in 1827.

In 1847 a vizitat Anglia şi l-a întâlnit pentru prima dată pe Charles Dickens, care era atunci cel mai mare scriitor englez în viaţă. A revenit peste 10 ani in Anglia, pentru a-l vizita pe Dickens.

Andersen a căzut din pat și a fost grav rănit. Nu și-a revenit în totalitate niciodată, dar a trăit până în august 1875, când a murit în dureri groaznice în casa unor prieteni apropiați, Moritz Melchior (un bancher) și soția lui, lângă Copenhaga. Cu puțin timp înainte de moartea sa el a consultat un compozitor cu privire la muzica pentru funeraliile sale, spunând: „Cei mai mulți oameni care vor urma după mine vor fi copii, așa că faceți în așa fel încît ritmul să țină timpul cu pași mici”. Corpul său a fost îngropat la Assistents Kirkegard în zona Norrebro, Copenhaga. La data morții sale, el era un artist recunoscut și prețuit pe plan internațional. El a primit un stipendiu de la Guvernul danez cu titlul de „comoară națională”. Înainte de moartea sa se făceau deja demersuri pentru înălțarea unei statui maiestuoase în onoarea sa, care a și fost terminată și se află într-un loc central din Copenhaga. Criticul Georg Brandes l-a întrebat pe Andersen dacă intenționa să-și scrie biografia. El a răspuns că este deja scrisă în „Rățușca cea urâtă”.

Printre cele mai faimoase povești ale sale sunt:

Reclame
Published in: on 4 August 2011 at 14:06  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibliotecaharlau.wordpress.com/2011/08/04/hans-christian-andersen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. A fost scriitorul copilariei mele, i-am adorat povestile si continui sa le ador, pt ca nu sunt povesti numai pt copii, sunt povesti de o frumusete poetica inegalabila si cu invataminte si lectii de viata care valoreaza la orice varsta!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: