Sarbatoare la Muzeul Viei si Vinului din Harlau


Dupa cum am mai scris si in alte articole, la noi in oras se intampla multe lucruri si evenimente mimunate. In ultima vreme constat ca s-au cam „indesit”.

De Sfantul Ilie, Muzeul Viei si Vinului a sarbatorit 5 ani de la inaugurare.

Daruirea Domnului Paul Iancu, spatiu generos si de vis, invitati de seama au facut ca ziua de ieri sa ne ramana intiparita mult timp in memorie si in suflet.

” Culorile vietii” -expozitia de pictura a d-nei Maria Vatajita

Domnul Paul Iancu cu ” Fiii Bahloviei ” la inima.

„Fiii Bahloviei” este o lucrare laboriasa, un dictionar al personalitatilor care au facut cinste Harlaului de-a lungul timpului – autor, nimeni altul decat d-nul muzeograf Paul Iancu.

Inaugurarea si sfintirea troitei realizata de sculptor ing.Mircea Mihailescu

Explicatia d-lui ing. Mihailescu despre semnificatia troitei.

„Troita se compune  din trei cruci principale ce reprezinta  Trinitatea : Dumnezeu Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Peste aceste trei cruci am sculptat frunze de vita de vie si struguri care reprezinta o importanta sursa de venit pentru locuitorii din zona.

Vinul insoteste omul de la nastere pana la moarte si poate fi considerat un medicament daca este consumat cu masura. Insusi Apostolul Pavel il sfatuieste pe Timotei De acum nu bea numai apa, ci foloseste putin vin, pentru stomacul tau si pentru desele tale slabiciuni”.

In ceea ce priveste calitatile de binedispunere a vinului, este binecunoscuta minunea prefacerii apei in vin savarsita de Mantuitorul Hristos la nunta din Caana Galileii .

Crucea principala este incadrata de cercul solar (soarele) pe care la saturnaliile de sfarsit de an romanii il sarbatoreau cand lumina invinge  intunericul, sarbatoare ce s-a transmis si la popoarele crestine. Sub acelasi soare ducandu-si viata omul care munceste la vita de vie si care se bucura de roadele ei.

Pe cercul solar este sculptata funia vietii impletita in doua si care reprezinta barbatul si femeia care impreuna isi duc viata cu bune si rele sub soare.

Pe aripile laterale ale troitei am sculptat floarea de datura, datura stramonium cunoscuta sub denumirea populara de trompeta ingerilor, aducandu-ne aminte din Evanghelia lui Matei, cap 24, versetul  31 ” si Dumnezeu a trimis ingerii cu trompete rasunatoare pentru a aduna pe credinciosi din cele patru vanturi „.

Acoperisul l-am facut in patru ape pentru a simboliza punctele cardinale, cele patru vanturi „aflate in puterea Domnului”  sub care traiesc oamenii, locuitori ai acestui pamant.

Soclul pe care este montata aceasta troita este construit din beton si piatra din cariera Deleni.

Piatra, alta sursa de venit pentru locuitorii din zona si care semnifica stabilitatea si eternitatea creatiei lui Dumnezeu.

Acel lant,inflorituri sub forma de patrate sunt proiectia in plan a ADN-ului uman, simbol care vine de la vechii daci, semnificativ pentru Zalmoxis.

Amintesc ca imparatul roman Titus, la cucerirea Ierusalimului a intrat in Sfanta Sfintelor cu sabia in mana. A gasit chivotul legii, l-a deschis si a gasit Cartea Cartilor. Legenda spune ca a infipt sabia in paginile cartii. Cartea a inceput sa sangereze dar cuvintele cartii au inceput sa rada. Esenta credintei care rezulta din cuvintele cartii nu poate fi invinsa de om, fie el si imparat.

De aceea am conceput aceasta lucrare monumentala pentru ca cei care o vad sa mediteze asupra existentei umane. Mesajul pe care vreau sa-l transmit prin aceasta troita este sa nu-l uitam pe Dumnezeu, sa fim mai smeriti si mai piosi si asa vom avea parte de mai multa liniste si bogatie sufleteasca.”

Troita este amplasata in curtea Muzeului Viei si Vinului din Harlau. Este a  doua lucrare  monumentala donata de fam. Mihailescu.Prima lucrare, „Fantana Cunoasterii” este donata Bibliotecii Harlau la data de 15  iunie 2011, ziua comemorarii a 122 de ani de la moartea ” luceafarului poeziei romanesti”- Mihai Eminescu.

Frecventa cu care aceasta familie doneaza sculpturi institutiilor din Harlau este uimitoare- luna si donatia-prima la o comemorare si a doua la o aniversare.

Constat ca artistul nostru local a fost inzestrat cu multe daruri (talanti). Unul ar fi talentul d-lui la sculptura, al doilea este usurinta cu care doneaza lucrarile fara sa  urmareasca vre-un beneficiu financiar (pana acum) iar al treilea, dar nu si ultimul ar fi ca respecta cuvantul Domnului si nu pune lumina sub obroc.

„Prin slobozenia pe care o da adevarul in Hristos, Duhul Sfant da daruri oamenilor, „talanti”, care se inmultesc tot prin puterea Duhului, prin rugaciunea si privegherea omului. Fiecare are talanti de la Hristos dupa puterea sa si fiecare cu mintea sa poate sa puna cu intelepciune in lucrare ceea ce a pus Dumnezeu in inima, dar poate sa le si neglijeze daca isi inabusa glasul constiintei: darurile pot fi folosite in mod egoist, lumina poate fi pusa „sub obroc” (Mt. 5,15), „talantul poate fi ascuns in pamant” (Mt. 25,25). Insusi termenul de „dar” arata ca lucrul daruit nu este propriu, ci provine de la un donator, care prin aceasta a umplut inima primitorului. Iar inima plina se comunica, „Lumina” lumineaza, nu se pune sub obroc: „In dar ati luat, in dar sa dati” (Mt. 10,8) este indemnul Mantuitorului. „Darul” inteles in cele ale lui Dumnezeu este nume propriu al Sfantului Duh si are sensul de a darui ceva, fara a se cere inapoi, singurul motiv al donatiei fiind „iubirea”, caracteristica esentiala a Duhului Sfant”. Diacon Conf. Dr. Ioan Caraza – Fundamentul Sfintelor Scripturi.

Ne bucuram ca mai exista oameni care pastreaza viu spiritual crestin-ortodox si care sunt modele de urmat atat pentru noi cat si pentru generatiile ce vin din urma noastra.

Chiar daca Harlaul nu este locul natal al artistului, dumnealui respecta si cuvantul d-lui Lisman Vasile, autorul primei monografii a orasului Harlau

    “Cunoaste-ti si iubeste-ti locul natal; la vremea ta , adauga-i ceva la inflorire!

Anunțuri
Published in: on 21 Iulie 2011 at 11:16  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibliotecaharlau.wordpress.com/2011/07/21/sarbatoare-la-muzeul-viei-si-vinului-din-harlau/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Este intr-adevar o mare sarbatoare la Harlau, sarbatoarea culturii. Cat de magistral este acest cuvant -cultura-. Si cum ar fi aceasta sarbatoare fara participantii ei? Fara acesti oameni -cu suflet mare- care din prea plinul sufletului lor daruiesc si celorlalti o particica. Felicitari expozantilor, participantilor si domnului sculptor ing. Mircea Mihailescu, in special sa fie la fel de generos cu institutiile care sunt in acest timp pe care il parcurgem, mai putin dotate financiar. Oamenii buni se intalnesc si pot face minuni prin arta lor.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: