Primul Ajutor – Trusa ta de cunoştinţe


Proiectul Primul Ajutor – Trusa ta de cunoştinţe  este  conceput si castigat de  Biroul de  Coordonare metodica si Formare profesionala din cadrul Bibliotecii Judeţene Gh. Asachi din Iaşi şi se derulează printr-o finanţare acordată de IREX România, în cadrul Concursului de Participare Comunitară, prin Programul BIBLIONET al Fundației Bill & Melinda Gates.

Scopul general al proiectului este să îmbunătățească speranţa de viaţă a populaţiei din orașul și judeţul Iaşi prin creşterea nivelului de instruire în privinţa acordării primului ajutor. Activităţile din proiect vizează asigurarea condiţiilor de bază şi a nivelului de expertiză pentru transmiterea cunoştinţelor de prim ajutor către populaţia judeţului Iaşi, prin înfiinţarea de centre zonale de formare şi instruire în domeniu în cadrul bibliotecilor publice şi formarea formatorilor pentru transmiterea cunoştinţelor de acordare a primului ajutor.

Primii 10 bibliotecari din  centrele zonale Belcesti, Ciurea, Harlau, Iasi, Mosna, Pascani, Popricani, Strunga, Tg. Frumos, Tibanesti au  început pe data de 8 iunie 2011 instruirea în ceea ce priveşte acordarea măsurilor de prim ajutor.

Partenerii Bibliotecii Judeţene Iaşi în derularea şi implementarea acestui proiect sunt Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CSMC), Crucea Roșie România – Filiala Iași, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan Iaşi, prin Doctor Tudor Ciuhodaru- șef serviciu urgență, Serviciul de Ambulanță Iasi, Primariile si bibliotecile publice din judet.

Din galeria foto a zilei de 8 iunie 2011.

Anunțuri
Published in: on 9 Iunie 2011 at 15:33  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibliotecaharlau.wordpress.com/2011/06/09/primul-ajutor-%e2%80%93-trusa-ta-de-cunostinte/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

 1. Primul ajutor este un ansamblu de metode practice si de tehnici terapeutice puse in aplicare pentru a acorda asistenta persoanelor in pericol si pentru a le acorda primele ingrijiri premedicale.
  Nu este nevoie de aparatura speciala ca sa acorzi primul ajutor premedical.
  Cel care acorda primul ajutor trebuie, daca este cazul, sa indeparteze multimea de privitori, sa incerce sa suprime factorii de accident (degajarea drumului, semnalarea locului accidentului, sa opreasca gazul sau curentul electric etc.) si sa anunte serviciile de urgenta competente (pompieri, servicii spitalicesti de urgenta).
  Primele ingrijiri constau in degajarea victimei, lucru care daca este posibil sa fie facut fara pericol pentru ea, iar daca este constienta, sa i se vorbeasca cu scopul de a o linisti si de a se informa asupra imprejurarilor accidentului si asupra starii sale. Daca victima este inconstienta si respira, trebuie sa fie asezata, in caz ca nu exista temeri cu privire la o atingere a coloanei vertebrale, in pozitia laterala de securitate (pozitie care reduce sau elimina riscurile mecanice de asfixie) si sa fie supravegheata pentru a verifica daca respiratia se mentine (miscarile respiratorii, culoarea buzelor, pulsul). Daca victima nu mai respira, trebuie intreprinsa imediat respiratia artificiala dupa ce s-au desfacut hainele deranjante (guler, cravata, camasa, centura), iar gura si gatlejul au fost eliberate de eventualele obstacole (vome, pamant etc.). In caz de stop cardiac, trebuie sa fie practicat un masaj cardiac extern fara a mai astepta sosirea unei persoane competente.
  Hemoragiile externe trebuie sa fie oprite, prin compresia vasului sangvin cu policele sau cu pumnul in amonte de plaga sau chiar prin compresia plagii (pansament compresiv).
  Membrele fracturate trebuie sa fie imobilizate cu atele, cu o esarfa sau cu hainele.
  De multe ori, persoane fara pregatire medicala au salvat vieti.
  In slideshow ne antrenam pe „victima” Anne cu mainile goale facandu-i respiratie artificiala si masaj cardiac extern.

 2. Interesant! Am o nedumerire! Daca bibliotecarele au si preucupari de acordare a primului ajutor, inteleg, s-au inchis spitale, medicii de familie sunt in greva, sau au plecat din tara. Probabil ca dupa reducere numarului de angajati de la M.A.I. vor face si cursuri de pompieri, politisti, jandarmi?
  Lasand gluma la parte, au la biblioteca si echipamentul tehnic necesar unei astfel de interventie cum se prezinta in slideshow?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: