8 martie


ZIUA INTERNATIONALA A FEMEILOR

Radacinile sarbatoririi femeii se intind inca de pe vremea vechilor greci. Conform traditiei Greciei antice, inclusiv maretii zei din Olimp aveau o zi in care sarbatoreau pe zeita Rhea, zeita-mama a tuturor, asociata deseori cu pamantul.
Astfel, odata cu ei si pamantenii sarbatoreau femeia-mama, creatoarea tuturor fiintelor vii si simbol al renasterii perpetue.
Nu a existat o data fixa pentru aceasta pana in anul 1917, in data de 8 martie, zi aleasa de muncitoarele din Sankt Petersburg pentru a declansa o greva muncitoreasca.A fost nevoie de inca alti 60 ani de atunci, pana cand, in 1977, ziua de 8 martie sa fie declarata oficial ziua internationala a femeii, devenind ulterior o traditie in majoritatea tarilor din Europa si din SUA.
Asadar, ziua de 8 Martie este pe plan international Ziua Femeilor Militante, a celor datorita carora noi, femeile de azi, avem drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educatie, la divort, la asistenta medicala, la contraceptie.

De unde vine totusi sarbatorirea zilei mamei, pe data de 8 martie?
In regimul communist, ziua internationala a femeii a fost inlocuita cu sintagma „ziua mamei”, inlocuindu-se astfel ideea de femeie puternica, militanta pentru drepturile ei, cu imaginea mult mai supusa, a unei mame.http://felicitari.ele.ro/Ziua-mamei-sau-ziua-femeii-_a10824.html

MAMA = familie=datorie=sacrificii=teama=responsabilitate pentru ceilalti.

Mi-a placut mult postul dedicat mamelor si bunicilor de pe blogul http://hirlauledilitar.wordpress.com/.Trist, dar adevarat!

Doamnelor si domnisoarelor, La multi ani !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Prescolarii grupei mari de la G.P.P. Harlau, indrumati de doamnele educatoare Botez Rodica si Anusca Liliana au tinut special sa ne felicite de ziua femeii.Programul a inceput cu poezii si cantecele dedicate celei mai scumpe fiinte, apoi s-a lasat cu strigaturi si dansuri populare specifice zonei Harlau, in care am fost antrenate si noi bibliotecarele.Pustimea petrecareata nu se mai dadea plecata din biblioteca. Ne-au ” amenintat” ca vor mai veni si cu alta ocazie.Daca mai vin de cateva ori, cred ca vom ajunge dansatoare  profesioniste. Ce sa va mai povestesc, a fost o petrecere pe cinste…

Această prezentare necesită JavaScript.


Anunțuri
Published in: on 7 Martie 2011 at 20:18  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibliotecaharlau.wordpress.com/2011/03/07/8-martie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: