Melvil Dewey


“Nici o sarcină nu este mai importantă şi nu merită
mai multă onoare decât cea îndeplinită în serviciul comunităţii de un bibliotecar competent şi serios. A fost un timp când biblioteca semăna mult cu un muzeu şi bibliotecarul cu un şoarece de bibliotecă/…/ a venit timpul în care biblioteca este o şcoală şi bibliotecarul un educator în sensul cel mai nobil al termenului”
Melville Ludovic Kossuth (Melvil) Dewey (10 decembrie 1851 – 26 decembrie 1931)- bibliotecar american, fondatorul sistemului Clasificarii Zecimale Dewey (C.Z.D.)
; creator de învatamânt biblioteconomic; profesor cu o anvergura intelectuala si o didactica aparte si promotor al educatiei permanente în biblioteci. Melvil Dewey „un geniu si un dinam al energiei.”
Viata, preocuparile si activitatea profesionala ale lui Melvil Dewey au gravitat în jurul bibliotecii.
Nu putem imagina o autobiografie intelectuala si profesionala cuprinzatoare si integrala a lui Melvil Dewey care sa nu aiba în centrul sau ideea si institutia bibliotecii.
Zonele de actiune ale lui Melvil Dewey au fost: organizarea sistematica a colectiilor de biblioteca; formarea si pregatirea bibliotecarilor; educatia permanenta; fondarea unor organizatii profesionale ale bibliotecarilor; initierea publicatiilor periodice de specialitate biblioteconomica si, nu în ultimul rând, preocuparea,aproape obsesiva, pentru reforma ortografiei limbii engleze si a sistemului metric.
Organizarea sistematica a colectiilor de biblioteca l-a preocupat înca din perioada anilor de studentie, când Dewey a vizitat peste 50 de biblioteci newyorkeze si în toate aceste institutii dupa cum reiese din declaratiile sale, a remarcat lipsa de eficienta, risipa de munca si bani datorate permanentelor reclasificari. Atunci a luat decizia de a fundamenta un sistem de clasificare universal valabil si simplu de folosit.
A murit în Florida, la 26 decembrie 1931, în urma unui
accident cerebral.
sursa:http://www.lisr.ro/12-niculescu.pdf

http://mfm.unitbv.ro/site_OLD/pagini/proiecte_ro/ID_21AR/prezentari%20pdf/REGNEALA%20Mircea.pdf

Anunțuri
Published in: on 11 Decembrie 2010 at 00:46  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibliotecaharlau.wordpress.com/2010/12/11/a-fi-sau-a-nu-fi-bibliotecar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: