Legenda lui Mos Nicolae


Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu in secolul IV, iar parintii lui au decedat pe cand acesta era copil. O avere destul de mare i-a ramas Sfantului Nicolae, pe care a hotarat sa o foloseasca pentru a-i ajuta pe cei nevoiasi. A devenit cardinal de Myra ( pe teritoriul Turciei de azi) si a fost recunoscut ca sfant in secolul VI. Foarte multe miracole ii sunt atribuite, Sfantul Nicolae devenind cunoscut pentru credinta si iubirea sa fata de semeni, el fiind protectorul saracilor, marinarilor, calatorilor, fetelor nemaritate si mai ales al copiilor.
Obiceiul ghetutelor din noaptea de Mos Nicolae s-a pastrat ca un simbol al unei legende ce vorbeste despre bunatatea si iubirea de semeni a Sfantului Nicolae. Se spune ca era un nobil sarac ce avea trei fete foarte frumoase. Datorita situatiei financiare precare, fetele nu puteau fi maritate. Cand s-a ivit momentul maritisului surorii mai mari, in noaptea dinaintea nuntii cardinalul a pus la usa nobilului un saculet cu aur. Situatia s-a repetat si in cazul maritisului surorii mijlocii, astfel ca, atunci cand i-a venit vremea si fetei mici, nobilul s-a hotarat ca in noaptea dinaintea nuntii sa stea de paza si l-a vazut pe Sfantul Nicolae cum a urcat pe acoperisul casei si a aruncat pe horn un saculet care a cazut intr-o soseta ce era pusa la uscat. De aici a aparut obiceiul asezarii sosetutelor in fata semineului in noaptea de Mos Nicolae. Cardinalul l-a rugat pe nobil sa pastreze secretul, insa acesta nu a facut-o si de atunci fiecare sarac care primea ceva ii multumea lui Nicolae.
Sarbatoarea lui Mos Nicolae este asteptata cu nerabdare de cei mici si nu numai.In noaptea de 5/6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sint cuminti, lasindu-le in ghete dulciuri si alte daruri, insa tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori. In dimineata de Sf. Nicolae, copiii cuminti gasesc daruri in ghetute. E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri in aceasta zi. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata.
sursa:http://www.kudika.ro/articol/special/4715/Legenda-lui-Nicolae.html

Reclame
Published in: on 5 Decembrie 2010 at 22:23  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://bibliotecaharlau.wordpress.com/2010/12/05/legenda-lui-mos-nicolae/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: